Dieta śródziemnomorska jako mądry sposób na odchudzanie i zdrowe odżywianie.

ZnajdĹş:

Przyszykowanie dań pracochłonne powoduje

Dieta śródziemnomorska to nie tylko skuteczna metoda odchudzania, ale również sposób na odżywanie, smaczne i zdrowe. Właściwie można powiedzieć, że jest to najzdrowsza ze wszystkich diet, bo jest lekkostrawna. Przygotowywanie posiłków nie jest pracochłonne i nie stanowi problemu. Przeważają tutaj warzywa i owoce, ryby i owoce morza, pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy i migdały, oliwa z oliwek, chudy nabiał. Dieta śródziemnomorska natomiast całkowicie eliminuje mięso czerwone oraz wieprzowinę. Warzywa spożywa się surowe lub gotowane. Dominują przyprawy takie jak oregano, tymianek, bazylia, rozmaryn. Ponadto potrawy wzbogaca się smakiem czosnku i cebuli. Sól spożywa się w niewielkich ilościach. Dieta śródziemnomorska zaleca również lampkę czerwonego wina do obiadu albo kolacji.

Smażenia pieczemy posiłki folii, ruszcie

Odchudzanie tą metodą będzie skuteczne jeśli ze swojego jadłospisu wyeliminujemy całkowicie białe pieczywo oraz tłuszcze zwierzęce. Zamiast smażenia pieczemy potrawy w folii, na ruszcie albo na grillu, lub też gotujemy w wodzie albo na parze. Unikamy tłustych sosów do makaronu. Dania warto przyprawiać sporą ilością świeżych ziół. Podczas stosowania tej diety należy pić dużo wody mineralnej. W ciągu dnia powinniśmy spożywać 5 posiłków. W dziennym jadłospisie powinno być nie więcej niż 40 g tłuszczu i 1200 kalorii.

Analiz wynika, mieszkańcy regionów europu

Porady żywieniowe dotyczące tej diety zawsze będą zachęcały do jej stosowania. Taki sposób odżywania od lat z powodzeniem funkcjonuje we Włoszech, Hiszpanii i w południowej Francji. Z badań wynika, że mieszkańcy tych regionów Europu rzadziej zapadają na choroby układu krążenia. Dzięki tej diecie można więc nie tylko schudnąć, ale i zdrowo się odżywiać.

dieta srodziemnomorska